Риболов на сом

Модерният риболов на сом е повече от това, да закачиш една огромна рибка за стръв, да я фиксираш на дънен монтаж и по цели нощи да се надяваш на кълването на сома. Томас Флаугер е открил един съвсем различен метод, с който е успял да надхитри не един и два огромни екземпляра: нощният спинингов риболов с блесна.

Когато въпросът опре до риболова на сом, повечето риболовци веднага си представят необичайно големи куки, найлонови влакна, дебели колкото котвено въже и мощни Big game пръчки. Слуховете не подминават и стръвта за сомове: както изглежда преобладават повече или по малко апетитните примамки като черва от кокошка и пиявици или сноп от големи дъждовни червеи. За огромните рибки за стръв пък въобще да не споменаваме и дума. Покрай тези широко разпространени схващания не е учудващо, че много риболовци оставят почтителна дистанция дори и до опит за риболов на активните предимно нощем хищници. С това те си отнемат стаяващата дъха авантюра да издебнат най- големия тукашен воден хищник и да изживеят истинската борба на изваждането му.

Няма спор за това, че сомове биват вадени и с традиционните естествени примамки, най-често все пак на места, където рибата е многочислена, като испанската река Ебро или френската Саон. Много по увлекателен и успешен е все пак спининговият риболов на старите великани през нощта. Принципа на успеха е съвсем прост: през деня место обитанията на сомовете биват изследвани, а през нощта биват облавяни систематично с блесни. Ще установите сами, че нощният спинингов риболов с различни изкуствени примамки и сравнително леки, но висококачествени принадлежности е един най- вече увлекателен вид риболов. Ударите на големите сомове при пълната тъмнина могат за момент да смразят кръвта. Особеното предимство на този метод е, че водоемите, в които подозираме наличието на сом, могат активно да бъдат претърсвани. Аз риболовствам изключително и почти само по описания интригуващ начин вече четири години. Шансовете ми за улов в сравнение с тези при пасивния риболов от място се покачиха неимоверно, така че от година на година успях да надхитря все повече големи сомове, като към тях имаше не малко екземпляри с тегло над 50 кг.

ribibg Автор