Как да надхитрим шарана

В наши дни риболовът на шаран е станал изкуство, спорт, а за по-запалените дори и начин на живот. Това не е случайно, защото този вид риболов е изпълнен с много положителни емоции. Днешните шаранджии са малко по-различни от останалите риболовци. Те отделят повече време за излетите си и задължително разполагат с търпение в излишък. Инвентара, с който разполагат за улова на тази риба е нещо уникално. Големият асортимент от стръв и примамки, десетки специални монтажи и аксесоари. Това е малка част от риболова на този вид риба.

Назад във времето нещата бяха много по-прости. Ловеше се главно на дъно със много здрави такъми, поради борбеността на рибата. Стръвта на кукичката беше почти винаги царевица. С течение на времето, обаче, шаранът изхитря до известна степен и стана по-мнителен към някои детайли. Един от тези детайли е например директно нанизаната стръв на кукичката. От тук се ражда и монтажът на ”косъм”, при който стръвта се нанизва на тънко влакно, завързано на куката. Самата постройка на линията също понася доста промени, като днес има редици начини за презентации на монтажа, според дадената ситуация.

Ако сте решили да се пробвате в този вид риболов е хубаво да се запознаете с някои от основните монтажи в сферата. Останалите произлизат също от тях, така че нека първо разгледаме основните монтажи. На първо място е монтажът с подвижно олово. Линията се прокарва през оловото, след което следват буфер, вирбел и накрая е поводът. Дали ще забиете стръвта на кукичката или ще я поставите ”на косъм” е въпрос на личен избор. Към този монтаж, по желание, може да се добави и противооплитащ шлаух, който минава през основното влакно. Този шлаух ще намали оплитанията ви.

Следващия монтаж е дънен монтаж. Той е един от най-широкоразпространените и използвани монтажи сред шаранджиите. Поводът зависи от много неща като тип на дъното, твърдост и др. Дължината варира, като може да започне от 10 см и да се увеличава в зависимост от обстоятелствата и спецификата на самия водоем. Стръвта при този вид монтаж е винаги поднесена ”на косъм”.

Следващият монтаж е точно противоположен на предишния и е наречен плуващ. Както се разбира от името, при този монтаж стръвта се повдига от дъното. Прибягваме до употребата на плуващия монтаж, когато дъното е тинесто или тревисто, за да не се изгуби стръвта ни, а да се откроява върху препятствията на дъното. Така имаме по-голям шанс за улов, защото рибата ще забележи по-лесно стръвта ни. Стръвта е отново ”на косъм”, а за повдигането на самата стръв се използват различни материали като корк, стиропор и много други. Могат да се използват и специални плуващи топчета.

Последния монтаж, който ще разгледаме е хеликоптер. Той се използва за замятане на по-голяма дистанция, като намалява оплитанията на такъма.

Шарани се преследват предимно по язовирите, но все по-често шаранджиите го улавят успешно и по големите български реки, като Дунав, Марица, Янтра, Искър и Тунджа. Всички язовири с шарани в България можете да откриете в сайта на Суки байтс

ribibg Автор